Milli Ekonomi Modeli
Prof. Dr. Haydar Baş

RUSYA ÇIKIŞI MEM’DE BULDU

Rusya Parlamentosu’nda Prof. Dr. Haydar Baş’ın Milli Ekonomi Modeli’nin anlattığı toplantıya katılan öğrenciler, Rusya’nın önündeki çıkış yolu olarak altında bir Türk’ün imzasının olduğu Milli Ekonomi Modeli’ni gördüklerini açıkladılar.

Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Prof. Dr. Haydar Baş’ın Rusya Parlamentosu’nda Milli Ekonomi Modeli üzerine yaptığı konuşmayı milletvekilleri ve Moskova’da ekonomi üzerine eğitim gören üniversite öğrencileri de takip etti. Prof. Dr. Haydar Baş’ın konuşmasından sonra görüşlerine başvurduğumuz dinleyiciler Milli Ekonomi Modeli konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Öğrencileriyle birlikte Milli Ekonomi Modeli’ni dinlemeye geldiklerini söyleyen Rusya Ekonomi Enstitüsü Direktörü Dr. Rufina Serafimov, “Milli Ekonomi Modeli’ni Rus basınında çıkan haberlerden biliyorum. Tezin sahibi Sayın Baş’ın buraya kadar geldiğini öğrenince bu fırsatı kaçırmak istemedim. Tezi bir de sahibinden dinlemek istedim. Prof. Dr. Haydar Baş’ı dinledim. Modelinin dünyanın içinde bulunduğu krize yeni bir çözüm olacağını düşünüyorum” açıklamasında bulundu.

İnsana yönelik model

Moskova Devlet Üniversitesi’nde iktisat eğitimi aldığını söyleyen Marfa Nadejda adlı öğrenci ise “Moskova Devlet Üniversitesi’nin rektörü Milli Ekonomi Modeli’ni dinlememiz için bu toplantıya gelmemizi tavsiye etti. Milli Ekonomi Modeli’nde beni etkileyen en önemli şey insana yönelik bir model olması” şeklinde konuştu.

‘Çıkış yolunu bulduk’

Adının Sergey Stanislav olduğunu söyleyen başka bir öğrenci ise şunları söyledi: “Gençliğimiz Komünizm ve Sosyalizm altında geçti. Bu sistemler biri yıllarca sömürdü. Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra Kapitalizme umut bağladık. Ancak burada da umduğumuzu bulamadık. Üstelik eski günleri de arar hale geldik. Şimdi ülkemizin önündeki çıkış yolu olarak altında bir Türk’ün imzasının olduğu Milli Ekonomi Modeli’ni görüyoruz.”

MEM gerçekçi projeler içeriyor

Adil Rusya Partisi’nin Gençlik Kolları Başkanı ise şunları söyledi: “Adil Rusya Partisi’nin gençlik kolları başkanıyım. Bu model realist bir model. Bu modelin formülleri gerçekçi olduğu için Rusya’da da kullanılabilir, Türkiye’de de kullanılabilir. Yani ülkelerimiz bu modelden çok fayda görebilir.”

Eşsiz bir model


Prof. Dr. Haydar Baş’ın konuşmasını sonuna kadar takip eden ve Duma’da görevli olan Andrey Marolov adlı milletvekili ise şunları söyledi: “Prof. Dr. Haydar Baş’ın Milli Ekonomi Modeli’nin okudum ve inceledim. Gerçekten eşsiz bir eser olduğu görüşündeyim. Buhrana giren dünya ülkeleri için can simidi olabilecek düzeyde bir model.” Milli Ekonomi Modeli’nin sosyal devlet projelerinden çok etkilendiğini söyleyen Prof. Dr. Glafira Lyudmila adlı akademisyen ise “Eğer Milli Ekonomi Modeli’nin tüm projelerini biz Rusya’da uygulayabilirsek, çok çok bahtiyar oluruz. Ev hanımlarına maaş gibi projeler tam olarak uygulanırsa bu muhteşem bir şey olur” şeklinde görüşlerini açıkladı.