Milli Ekonomi Modeli
Prof. Dr. Haydar Baş

ÖNCE RUSYA ŞİMDİ DE ÇİN

Rusya Parlamentosu'nda Prof. Dr. Baş'ın konuşmasından sadece 7 gün sonra Çin Başbakanı Jiabao, kalkınma için tüketimin desteklenmesinin şart olduğunu ifade etti. Tüketimin desteklenmesi sadece Milli Ekonomi Modeli'nin formülünde bulunuyor.

27 Şubat'ta Rusya Parlamentosu'nda Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Prof. Dr. Haydar Baş'ın Milli Ekonomi Modeli'ni (MEM) anlatması tüm dünyada çok etkili oldu. Rusya Devlet Başkanı Putin'e yakın akademisyen, siyasetçi ve çok önemli devlet adamlarının takip ettiği Prof. Dr. Haydar Baş'ın konuşmasından 7 gün sonra başlayan Çin'in 12. Ulusal Halk Kongresi'nde konuşan Çin Başbakan'ı Ven Jiabao ülke genelinden 3 bin civarında delegenin yanı sıra devletin üst düzey liderleri de hazır bulunduğu toplantıda uygulayacaklarını açıkladığı adımların tamamı Prof. Dr. Haydar Baş'ın ortaya koyduğu Milli Ekonomi Modeli'nin formüllerini içeriyor.

Çin yöneticilerini seçiyor

12'nci Ulusal Halk Kongresi'nde Çin'de yönetim değişikliği yapılacak ve tüm üst kadrolar yeniden belirlenecek. Toplantı başkent Pekin'de bulunan Tiananmen meydanındaki Büyük Halk Salonunda yapıldı.

12 gün sürecek kongre boyunca yapılacak toplantılarda, devlet başkanı ve devlet başkanı yardımcısı seçilecek. Ayrıca yeni başbakan, başbakan yardımcıları, kabine ve yüksek yargı yetkilileri belirlenecek.

Kongrenin açılışında Başbakan olarak Ven Ciabao son kez hükümetin çalışma raporunu sundu.

MEM Çin'i memnun etti

Bilindiği gibi Prof. Dr. Haydar Baş Milli Ekonomi Modeli'nde tüketimin desteklenmesinin ekonomiler için bir zaruret olduğunu ifade ediyor. Kalkınma için tüketimin desteklenmesinin şart olduğunu ifade eden Milli Ekonomi Modeli'nin bu formüllerini Çin Başbakan'ı Ven Jiabao'nun ifade etmesi geçtiğimiz yıllarda tüketimi destekleyen Çin'in memnun edici sonuçlar almasından kaynaklanıyor. Çin aynı zamanda Rusya ile arasındaki ticareti kendi parası cinsinden yaparak Milli Ekonomi Modeli'nin bu formülünü de uzun süredir uyguluyor.

Çin Başbakan'ından MEM tavsiyeleri

Yeni kurulacak hükümete tavsiyelerde de bulunan Çin Başbakan'ı Ven Jiabao, Çin'in uzun vadeli ekonomik kalkınmada iç tüketimi genişletmesi gerektiğini, ekonomik büyümede tüketimin temel, yatırımın da anahtar rolü olduğunu söyledi. Bireysel tüketimi genişletmek için hükümetin halkın tüketim yeteneğini geliştirmesi gerektiğini ifade eden Ven Jiabao, yatırımın yapısının da optimize edilmesi, performans ve geri dönüşünün geliştirilmesi gerekliliğine işaret etti. Kongrede dağıtılan Milli Kalkınma ve Reform Komisyonu'nun raporunda da 2013 yılında tüketim mallarının perakende satışının yüzde 14,5 oranında artırılmasının beklendiği kaydedildi. Bu rakam geçen yıl yüzde 14,3 seviyesindeydi. Komisyonun taslak planında ayrıca, düşük ve orta gelir gruplarındaki gelirin artırılması, işçilerin ve çiftçilerin gelirinde düzenli artış, sosyal güvenlik sisteminin geliştirilmesi gibi unsurlar da yer aldı.