Milli Ekonomi Modeli
Prof. Dr. Haydar Baş

MİLLİ EKONOMİ MODELİ RUSYA PARLAMENTOSU'NDA

Milli Ekonomi Modeli tezinin sahibi Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Haydar Baş 27 Şubat'ta Rusya Parlamentosu'nda milletvekillerine Milli Ekonomi Modeli ve Sosyal Devlet tezini anlatacak.

Rus parlamentosunda yıllarca Sosyal-Siyaset Komitesi Başkanlığı yapan, halen Rus parlamentosunda Uzmanlar Teşkilatı Başkanı olan Prof. Dr. Vladimir Lisichkin Milli Ekonomi Modeli’nin (MEM) sahibi olan Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Prof. Dr. Haydar Baş'ı Milli Ekonomi Modeli'ni anlatması için Rusya PArlamentosu'na davet etmişti. Prof. Dr. Haydar Baş 27 Şubat'ta kalabalık bir kurmay kadrosuyla gerçekleştireceği ziyarette Rusya Parlamentosu'nda Rus vekillere Milli Ekonomi Modeli'ni anlatacak. Geçtiğimiz hafta sonu Konya'da gerçekleştirilen Milli Kahramanlarımızı Anma Programı'nda Rus parlamentosu Uzmanlar Teşkilatı Başkanı Prof. Dr. Lisichkin’in aracılığıyla Rusya Parlamentosu’nda konuşma yapmak için aldığı daveti kabul ettiğini açıklayan Prof. Dr. Haydar Baş,

“Teknik ekibimle birlikte davete icabet edeceğiz ve Ruslara tezimizin temel esaslarını anlatacağız” dedi.

Para denklemini Rusya uyguladı

Rusya Parlamentosu'nun kendilerini davet ettiğini belirten Baş, 27 Şubat'ta 'Milli Ekonomi Modeli' ile 'Milli Devlet - Sosyal Devlet' tezlerini anlatmak üzere Moskova'da olacaklarını dile getirerek, şöyle konuştu: “Milli Ekonomi Modeli’ndeki para denklemi ilk defa Rusya tarafından devreye konuldu. Biliyorsunuz para, 2. Dünya Savaşı’na kadar hazineye konulan altının karşılığı olarak basılırdı. Ama 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Amerika, 'ben bunu kabul etmiyorum, benim paramı hazinenize koyacaksınız bunun karşılığında kendi milli paranızı basacaksınız' dedi. Yani 1948 yılından bu tarafa bütün dünya bilhassa kalkınmakta olan ülkeler, ABD’den borç olarak alıp kasalarına koydukları para karşılığında kendi paralarını piyasaya sürmektedir. Üstelik bu paranın faizini de ödemektedirler. Bunun çok yanlış bir metot olduğunu, ciddi bir sömürü anlamına geldiğini ilk defa bendeniz 1994 yılında Milli Ekonomi Modeli’nde (MEM) dile getirdim. Ve İstanbul kongresinde de bütün dünyaya deklere ettim."

MEM Rusya'ya hayat verdi

Rusya’nın sadece milli paraları devreye koymakla kalmayıp Milli Ekonomi Modeli’nin başka formüllerini de hayata geçirdiğini dile getiren Prof. Dr. Haydar Baş şöyle konuştu: “Prof. Dr. Minin’e kaynakların tamamen milli olduğunu ve millete ait olması gerektiğini söyledim. Devlete düşen görevin de millet-devlet ortaklığı veya buna yakın bir şekilde bu kaynakları işletmesi ve halkını da bu zenginliklerden istifade ettirmesi olduğunu izah ettim. Belki siz kendi şartlarınızda tam dediğimizi yapamayabilirsiniz ama devleti bu kaynaklarda ciddi hak sahibi yapın, çalışan halkınızı da hakikaten iyi bir kazanç sahibi yapın, diye tavsiyede bulunduk. Daha evvel kapitalist mantıkla kaynaklarını yabancılara satan Rusya, bundan sonra bütün kaynaklarını millileştirdi. Kısaca Rusya bizim modelimizin belli başlı kuralları hayata geçirmeye devam ediyor.”

MEM'i uygulamada Rusya yalnız değil

İktisat tarihinde tüketicinin desteklenmesini ifade eden tek tez olan Milli Ekonomi Modeli’ni uygulayan ülkeler arasında ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Almanya, Yunanistan, Venezüella, Avustralya, Brezilya, Vatikan, Japonya, Şili, İtalya, İspanya Fransa, Portekiz, Güney Kore, Tayland, Tayvan, Finlandiya, Estonya’yı sayabiliriz.

Rusya'nın uyguladığı bazı MEM projeleri

İlk Milli Ekonomi Modeli Kongresinden itibaren tezi devreye koyan Rusya, Mayıs 2006’dan bu yana modeli hayata geçirmeye başladı. 16 Mayıs 2006 tarihinde Milli Ekonomi Modeli, Rusya’nın 3 yıllık kalkınma programına alındı. Bu çerçevede Rusya doğum yapan her kadına 9 bin Dolar doğum yardımı vermeye başladı. Yer altı kaynaklarını devlet–millet ortaklığı ile işletmeye başladı. Enerji, iletişim, savunma ile alakalı 42 sektörü stratejik ilan etti, özelleştirmenin önünü kesti. Rusya ve Çin, aralarında yapacakları ticarette dolar yerine kendi paralarını kullanma kararı aldı.

ABD de tüketimi destekledi

Tüketimi desteklemeyi öneren iktisat tarihinde tek tez olan Milli Ekonomi Modeli'nin bu formülünü ABD de uygulamaya koydu. ABD’nin eski başkanı Bush’un 2008 yılında devreye koyduğu “çabuk harcayanların cebine para koyma” projesi olan 168 milyar dolarlık paket MEM’e aittir. Çin hükümeti de 2009 yılında iç talebi canlandırmaya yönelik 586 milyar dolarlık teşvik paketi açıkladı. Komşumuz Yunanistan'da ise siyasi partiler ev hanımlarına 550 euro verilmesini programlarına aldı. Almanya'da  Merkel hükümetinde koalisyonun ortağı olan Sosyal Demokrat Parti, 2008 yılında krizden çıkışın tek yolunun herkesin cebine 500 euro para koymak olduğunu ifade etti. Milli Ekonomi Modeli'nden istifade eden ülkeler kervanına katılan Vatikan'da ise ev kadınlarına maaş bağlanmasını önerildi.